Gå til hovedindhold

Strikkeprøver og strikkefasthed

Engelsk
Knitting Gauge

Hvorfor skal man overhovedet lave en strikkeprøve? Er det ikke bare spild af tid?

NEJ – strikkeprøver er absolut ikke spild af tid. Ved at bestemme din strikkefasthed på en strikkeprøve, kan du tværtimod spare dig selv for en masse af spildtid med nytteløs strik. En strikkeprøve strikkes for at afgøre hvordan din strikkefasthed er i forhold til opskriftens strikkefasthed, således at du kan tilpasse din fasthed til opskriften. En strikkeprøve kan sagtens tage lidt tid at strikke, men er absolut hele besværet værd. Jeg har strikket mange meter forgæves i ren og skær dovenskab, så jeg har på den hårde måde lært at:

den højeste form for dovenskab er at gøre tingene rigtigt første gang

Udover at bestemme din strikkefasthed, dvs. antallet af masker og rækker på 10 cm’s strik (eller hvad opskriften ellers angiver), så kan en strikkeprøve også give dig den fordel at du får øvelse i det pågældende mønster og eventuelt også øvelse i at spænde strik op i en ukendt garntype.

Thumbnail

At strikke en strikkeprøve

Først og fremmest skal du sørge for at have garn nok til en strikkeprøve.

En strikkeprøve kan strikkes på mange måder. Her vil jeg beskrive en enkelt metode, som giver en god flad kant, således at det bliver let at måle antallet af masker og rækker senere. De første og sidste 4 rækker strikkes retstrik og de første og sidste 4 masker på hver pind strikkes retstrik. Således fås en flad kant af retstrik langs hele kanten.

Antallet af masker der skal slås op for at lave din strikkeprøve afhænger af garntypen og mønsteret. Vær opmærksom på at nogle mønstre kræver flere masker eller rækker end de gængse mønstre, som for eksempel snoninger og patentstrik. Hvis strikkeprøven er i glatstrik kan du gå ud fra, at du ud over kanten af retstrik (de yderste 4 masker i hver side) skal bruge det anbefalede antal masker, som angives på siden om garnkategorier.

Husk at det anbefalede antal altid skal betragtes som et minimum. Jo større strikkeprøve, jo bedre resultat.

At vaske og spænde en strikkeprøve op

Og her er det jo at jeg normalt stopper – MEN! Og ja, der er et men.

For at få det korrekte antal masker bør du ikke kun strikke en strikkeprøve, men også vaske den og eventuelt spænde den op, hvis opskriften angiver dette. Først herefter vil du kunne måle din strikkefasthed korrekt på strikkeprøven. Dette er især vigtigt når der strikkes mønstre som giver sig i længde og bredde, som for eksempel hulmønstre.

Thumbnail
Thumbnail

At bestemme strikkefastheden

Strikkefastheden betegner, hvor mange masker og rækker der anvendes til at strikke 10 x 10 cm. Der skelnes mellem maskefasthed (bredden) og rækkefasthed (højden). Maskefastheden skal du næsten altid bruge, da det er maskeantallet der formgiver strikketøjet, dog findes der undtagelser som for eksempel halstørklæder, klude etc. Rækkefastheden er ikke nødvendig at kende lige så ofte som maskefastheden. Dog kan rækkefastheden være et kritisk vendepunkt i for eksempel raglanstrik, aranstrik og to-farve-strik, så vær opmærksom på om rækkefastheden har en betydning i din opskrift.

Strikkefastheden måles med en lineal.  Brug ikke et målebånd, da det kan give sig og det derfor kan være svært at måle korrekt med. Læg strikkeprøven på et fladt underlag og afsæt to knappenåle i bredden med 10 cm’s mellemrum. Sørg for at målet er så langt væk fra kanterne som muligt. Tæl maskeantallet og gentag proceduren to gange andre steder på strikkeprøven for at sikre et korrekt mål. Således findes maskefastheden. På samme vis findes rækkefastheden ved at afsætte mål i strikketøjets højde.

Hjælp til beregningen

Har du brug for hjælp til at beregne strikkefastheden, så kig forbi denne beregner: Beregn strikkefastheden

Husk at gemme oplysningerne

Når nu du har gennemgået alt dette for en enkelt strikkeprøve, så husk lige at skrive din strikkefasthed ned for det specifikke garn, mønster og pind. Og gem oplysningerne et sted, hvor de ikke bliver væk!

Men hvad nu hvis strikkefastheden ikke passer?

Hvis du strikker for stramt – dvs. for mange masker på 10 cm – så skal du vælge en strikkepind et eller to numre større. Hvis du strikker for løst – dvs. for få masker på 10 cm – så skal du vælge en strikkepind et eller to numre mindre.
OG! Hvis du skifter pindestørrelse skal du altid starte forfra med en ny strikkeprøve.

God fornøjelse – sagde konen og luskede hen og strikkede en strikkeprøve til det for længst opstartede uldsjal…

Kommentarer

lina

Hej

er der en måde at lave en ny beregnning af strikkefastheden hvis garn og opskrift ikke rigtig passer sammen ? f.eks opskrift siger 20 masker med garn siger 27 masker ?

ons, 04/03/2015 - 13:44 Permalink
Profile picture for user KnittingDane
KnittingDane

Som svar til af lina

Umiddelbart kan du sagtens regne om på opslaget, men hvis forskellen er for stor, kan det være svært at tilpasse resten af opskriften.

Princippet er som følger, hvis du i følge opskriften skal slå fx 100 masker op og strikkefastheden siger 20 masker:

100 / 20 x 27 = 135 masker

man, 09/03/2015 - 09:02 Permalink
Katrine

Jeg er SÅ stor fan af denne side! Den har godt nok reddet mig ud af mange strikkeproblemet :)

Nu har jeg til gengæld et spørgsmål: hvis strikkefastheden er ens på to forskellige garner, kan de så bruges til den samme opskrift (hvis strikkefastheden altså passer med opskriften)

tir, 31/01/2017 - 21:39 Permalink
Nina

Hej. Jeg har lige et spørgsmål. Jeg har fået oplyst en strikkefasthed. Men der står ikke om det er i glatstrik eller ren retstrik? Hvad gør man så? Er der en standard?

lør, 02/09/2017 - 19:30 Permalink
Profile picture for user KnittingDane
KnittingDane

Som svar til af Nina

Hej Nina

Hvis det er strikkefastheden angivet på garnet, så plejer det altid at være glatstrik. Er det i en opskrift så er det oftest mønsteret i opskriften - det plejer dog at være beskrevet i opskriften så.

søn, 29/10/2017 - 10:27 Permalink
Helle Jørgensen

Hej jeg har forgæves (uden at lave en strikkeprøve) strikket 3 trøjer til mig selv som var mislykkedes. Nu vil jeg prøve en fjerde gang med strikkeprøve. Min opskrift siger Strikkefasthed : 21 m = 10 cm, hvad betyder det ? Jeg har slået 21 masker op på den str pinde som trøjen strikkes i og strikket 6 cm. Den måler i bredden 9.5 cm kan det gå an ? ... KH Helle 

ons, 30/05/2018 - 19:36 Permalink
Profile picture for user KnittingDane
KnittingDane

Som svar til af Helle Jørgensen

Kære Helle 

Du skal slå flere masker op end din maskefasthed, så bliver resultatet mere præcist. Jeg vil foreslå, at du slår 30 masker op til strikkeprøven :)

man, 18/06/2018 - 19:15 Permalink
Emilie

Hej og tak for vejledningen her. Jeg er fet nybegynder. De ting, jeg har strikket er altid blevet for lange. Veste er blevet kjolelangd fx. Nu har jeg lige lavet min første strikkeprøve. Opskriften siger at 16 m og 34 p i retstrik måler 10x10 cm. Mit måler 8 cm i bredden men 15 i længden :( jeg er så i tvivl om jeg skal gå op eller ned i pind str. Håber du kan hjælpe :)

tir, 21/08/2018 - 21:31 Permalink
Profile picture for user KnittingDane
KnittingDane

Som svar til af Emilie

Kære Emilie

Som hovedregel er rækkefastheden, dvs. antallet af pinde i højden, ikke lige så vigtig som maskefastheden (antallet af masker i bredden). Det skyldes, at de fleste opskrifter blot fortæller, hvor mange centimeter du skal strikke i højden og ikke hvor mange pinde. Dermed tilpasses højden automatisk. Det betyder så også, at du primært skal fokusere på at få maskefastheden til at passe.

Strikker du en opskrift hvor antallet af pinde er afgørende, bliver du nødt til at tilpasse den enkelte opskrift. 

 

 

ons, 22/08/2018 - 20:23 Permalink
Stine

Hej.

Jeg har strikke en strikkeprøve og har for mange masker. Jeg kan løse at jeg skal gå en eller to pinde størrelse op. Min strikkeprøve er på pind 3,5.. Hvis jeg skal gå en pind op vil det så sige pind 4 eller 4,5?

 

Hilsen Stine 

ons, 12/09/2018 - 20:11 Permalink
Lone

Hej

Jeg Har noget garn til pinde 4-4,5, strikkefasthed 20-21. Jeg vil gerne strikke med dobbelt garn. Hvilke pinde / strikkefasthed, skal jeg så gå efter?

tor, 20/09/2018 - 22:02 Permalink
Anne

Hvis en bluse skal strikkes i retstrik, skal strikkeprøven så ikke strikkes i retstrik? 

Mange hilsener

Anne

fre, 14/12/2018 - 20:03 Permalink
Elvira

Hej!

Ved du, om det i stedet for at skifte pind, vil være muligt at strikke efter en mindre størrelse? Eks. skifte fra L til M, hvis nu man ikke kan få garn og pinde til at passe med den strikkefasthed, der nævnes i opskriften? :-)

lør, 12/01/2019 - 20:00 Permalink
anne olsen

Hej

Har stor brug for hjælp. Har lige købt en opskrift og nu viser det sig at garnet dertil er udsolgt og de ikke kan få mere og kan ikke købes andre steder.

Garnet har en strikkefasthed på 26 masker = 10 cm. På pinde 6-7. Hvis jeg skal strikke med dobbelt garn hvor tykt må garnet så være for at få det til at passe bedst muligt

Håber der er en der kan hjælpe

på forhånd tak Anne

 

 

lør, 04/01/2020 - 15:47 Permalink
Profile picture for user KnittingDane
KnittingDane

Som svar til af anne olsen

Kære Anne

Her må du prøve dig frem, hvis du har nogle rester liggende. Ellers er mit bedste råd at spørge i din lokale garnbutik. 

God strikkelyst herfra 

Irene

tir, 07/01/2020 - 23:14 Permalink
Camilla M

Hej!

Jeg er ved at lave strikkeprøve til Cardigan no 6 fra My Favorite Things, men hvordan dælen måler jeg strikkefasthed i sådan et mønster? Tæller hullerne i mønsteret f.eks. med?

På forhånd tak. 

tor, 16/04/2020 - 19:26 Permalink
Susanne Baun

hvordan bliver det færdige strik, hvis man bruger et garn, som har samme strikkefasthed som i opskriften, men hvor løbelængden er længere - altså et tyndere garn.

Bliver det færdige strik større?

Mindre? 

eller hvad har det af betydning?

vh

Susanne

ons, 29/04/2020 - 13:00 Permalink
Grethe

Hvis jeg er gået en pind størrelse op på rundpind ved glatstrikning, skal jeg så også gå 1 str op ved ribbord ?
hilsen

grethe

 

lør, 09/05/2020 - 11:35 Permalink
Ulla

Måske du kan hjælpe mig med et godt råd. Når jeg strikker, så bliver mit strik altid for kort. Har set et råd med at man kan gøre det vådt og så strække det. Men tænker der må være en anden løsning - måske du ligger inde med et godt råd? ?

tir, 14/07/2020 - 13:15 Permalink
Jeanette Transø

Hej :)

Hvis strikkeprøven er angivet i mønsterstrik (i dette tilfælde et hulmønster) skal hullerne aå tælle med i maskeantallet?

Mvh Jeanette

tir, 06/10/2020 - 21:43 Permalink
Dot

Hej.
Hvis opskriften ikke angiver antal af tråde i forhold til strikkeprøven, men angiver flere tråde i selve opskriften, skal man da lave strikkeprøven i det antal tråde selve opskriften siger? (Fx 1 tråd merino og 2 tråde mohair)

Vh

tir, 13/10/2020 - 13:41 Permalink
Line

Jeg har set flere fine sweatre i to tråde mohair. Jeg har dog ofte erfaring med at de bliver gennemsigtige. Jeg overvejer derfor at strikke i tre tråde, men jeg er usikker på hvad det betyder for pindestørrelsen. Når man bruger tykkere/ flere tråde garn end i opskriften, betyder det så som regel tyndere eller tykkere pinde? :-)

Jeg laver selvfølgelig strikkeprøve, men det er rart at vide, inden jeg bestiller garn. :-)

 

fre, 16/10/2020 - 22:38 Permalink

Tilføj kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.