Ja, du læste helt rigtigt. Jeg har strikket bind - som i hygiejnebind. Sådan nogle os kvinder bruger den der tid på måneden ik'.
Det hele begyndte med, at Maria Albertsen og Sidsel Rudolph fra Danmarks Designskole kontaktede mig i begyndelsen af januar. I et INDEX projekt i samarbejde med UNICEF har de lavet et koncept, som handler om, at lave strikkede genanvendelige hygiejnebind til piger i tredjeverdenslande. Gennem projektet Knitting For Education, har de udviklet et Knit Kit, som skal udruste kvinder i tredjeverdenslande med de fornødne remedier til at fremstille deres egne hygiejnebind. Du kan se mere om projektet i denne video.
[VIDEO IKKE LÆNGERE TILGÆNGELIG]
For at skabe fokus og debat på området herhjemme og biddrage med en synlig kommentar til brug-og-smid-væk-kulturen, har Sidsel og Maria blandt andet taget kontakt til undertegnede, for at se mit bud på et strikket bind anno 2011.
Sådan en udfordring kan jeg jo ikke takke nej til, så jeg måtte straks i gang. Da jeg jo allerede bruger genanvendelige bleer til min datter, ligger tanken om genanvendelige bind ikke langt fra mit sind. Jeg grublede dog en smule over, hvordan jeg dog skulle få dem tætte, når nu de skulle strikkes. Heldigvis viste det sig, at var der dømt frit spil i forhold til materialer, form, farve etc., så jeg kunne benytte mig af fleece som barriere. Det lettede en del, da fleece kan smides i vaskemaskinen uden bekymringer om at materialet skulle filte, som ved uld. Fleece er da også det materiale, der benyttes til nymodens stofbind, som normalt er syet og ikke strikket.
Her lidt mere info om materialer og form. Opskriften kan findes her Hygiejnebind by PaaPinden.dk.
Materialer
Jeg har valgt at benytte bambusgarn, som det øverste lag mod huden. Bambusfibrene er antibakterielle og absorberer væde godt. Garnet lader huden ånde samtidigt med, at det føles det køligt mod kroppen på en varm dag. Da fibrene er antistatiske klæber garnet ikke mod huden. Sidst men ikke mindst filter bambusgarn ikke, som uld ville gøre ved en kogevask i vaskemaskinen.
Under det strikkede bambusgarn, ligger et sugende lag af flonel og et af hampstof (gamle rester fra blesyning). Disse to lag fungerer som sugemateriale.
Som barriere, der skal sikre at intet går igennem, har jeg valgt fleece, der også anvendes som barriere i bleverdenen. Hermed bliver tykkelsen af bindet også minimal.
Form, farve og struktur
Formen er som et ganske almindeligt vingebind. Det er dem jeg altid selv har været mest tilfreds med, så det så jeg ingen grund til at ændre på. For at vingerne kan blive så tynde som muligt, består de alene af fleece. Lukningen er lavet med plasttrykknapper.
Farven var lidt tricky. Mine strikkeprøver var i limegrøn, men bare tanken om, hvordan det ville se ud i brug stoppede mig fra at benytte den farve til de færdige bind. I stedet valgte jeg en lilla og en pink, da de harmonerer bedre med formålet.
Den strikkede del er strikket i glatstrik for at få så glat en overflade som muligt. Kanten er i retstrik for at undgå en rullende kant.
Og ja – de skal da prøves. Efter alle de strikkeprøver jeg har været igennem før jeg nåede det endelige resultat, så glæder jeg mig nærmest - hvis man da kan det?!
Min ene søster tror vist jeg er blevet tosset, men det er jeg altså ikke - Jeg har nok nærmere altid været det...
Kommentarer
Interessant.... Dette vil…
Interessant.... Dette vil jeg da gerne prøve :)
Har sommetider tænkt på hvordan man klarede perioden i gamle dage, da der ikke fandtes engangs-hyggiejnebind :)
Som svar til Interessant.... Dette vil… af Liss Hansen
der er alle tiders engelske…
der er alle tiders engelske museumsside for kvindelig hygiejne her http://mum.org/ de har masser af billeder og reklamer fra gamle dage :)
vinger?
hvorfor laver du vinger og trykknapper? hvad skal de trykkes fast på?
Da jeg var helt ung havde bindene en lang hale i begge ender, som kunne fæstnes i et bælte.
Da vi strikkede bind selv på kvindelandet i slutningen af 70'erne var de bare rektangulære og blev siddende af sig selv - de var strikket i retstrikning, de gjorde dem mindre tilbøjelige til at "vandre" i trusserne
Som svar til vinger? af Arnica Lykkegaard
Ja dem med bælte har jeg set…
Ja dem med bælte har jeg set tidligere inde på mum.org
Vingerne er på for at undgå sidelækage. Det foretrækker jeg også på engangsbind. Knapperne er til at knappe underneden. Det er en han i den ene side og en hun i den anden :)
Som svar til vinger? af Arnica Lykkegaard
70'erne
Jeg vil gerne strikke bind anno 2011, men også gerne anno 70'erne.
Har du evt. en strikkeopskrift?
hvad strikkede i dem i?
skulle der vat i?
Jeg håber mit spørgsmål når dig, også selvom vi nu skriver 2020.
På forhånd, mange tak.
Som svar til 70'erne af Christina
Opskrift
Hej Christina
Du kan finde opskriften her:
http://www.paapinden.dk/strikkeopskrift/hygiejnebind-by-paapindendk
God strikkelyst
Mvh Irene
Det kræver jo trusser
;)
Altså, hvis de ikke går med trusser er vingerne måske ikke så meget værd?
Som svar til Det kræver jo trusser af Dawn
Bindene er ikke til de…
Bindene er ikke til de afrikanske kvinder - som vist oftest går med trusser forøvrigt ;)
Mine bind er blot en lille del af projektet. Opgaven lød at designe et bind, som jeg selv synes det skulle se ud, og så var fleece og vinger et must. I hvert fald hvis jeg selv skal bruge dem. :)
Dumt spørgsmål fra en strikke-nybegynnder
Jeg er ikke helt sikker på hvad flonel og hampstof er, heller ikke efter at ha' googlet det.
Derfor mit spørgsmål: Er mellemlægsmaterialet (altså flonel og hamp)engangsmaterialer, eller skal det hele bare ha' en kogevask efter brug?
Som svar til Dumt spørgsmål fra en strikke-nybegynnder af Strikke-nybegynnder
flonel er opkradset…
flonel er opkradset bomuldsstof og hampstof er blot stof lavet af hampplanter :) det hele er syet sammen og skal blot sammen i kogevask.
Genialt!!
Jeg synes simpelthen bare at de bind ser flotte ud, og eftersom jeg går meget ind for genbrug, er jeg ret hugged på idéen! Og jeg er helt enig i vingernes betydning! Måske kommer det an på hvordan man er formet eller hvilke bevægelser man har tendens til at lave, men bind uden vinger virker overhovedet ikke for mig...
Har du selv fået afprøvet dine færdige bind?I så tilfælde vil en anmeldelse jo være skønt!
Tror du at der bliver mulighed for købe disse bind på et tidspunkt? Altså hvis de virker som de skal? Jeg har nemlig slet ikke tålmodighed til at sy, men vil meget gerne prøve dem!!
Som svar til Genialt!! af Mette
Jeg har ikke afprøvet dem…
Jeg har ikke afprøvet dem endnu. Jeg ammer nemlig stadig og er ikke nået til kunne afprøve bind endnu, så det må vente lidt endnu (eller forhåbentlig længe ;) ). Jeg har dog strikket trusseindlæg, som skal prøves :D
Indtil videre har jeg ingen planer om at sælge af dem. Det tager alt for lang tid at lave i forhold til, hvad man kan tage for dem. ;)
Sad på Ravelry og søgte…
Sad på Ravelry og søgte efter legemad, da jeg lige så billedet af dine bind.
Så kan rumpETTE og Funkjogging altså godt gå hjem og lægge sig, her kan alle være med.
Jeg må i øvrigt erklære mig enig i farvevalget, har selv stofbind og ja, de farver er de mest praktiske hvis man ikke vil have blespanden skal ligne en oprydning fra et operationsbord ;)
Super godt tænkt! Jeg tror…
Super godt tænkt! Jeg tror ikke helt jeg er klar til det, men jeg ved at ImseVimse også laver bind af stof der kan genbruges, så egentlig er det måske ikke så underliget.
Men superfedt projekt, også fordi vi kan vælge hvilke slags bind vi vil have, men hvor fedt at give kvinder i en anden verden en mulighed for at hjælpe sig selv :)
Spørgsmål
Hvis jeg nu vælger at lave nogle til mig selv, og jeg har for det meste altid en meget kraftig blødning, hvordan gør jeg det så bedst??? Skal der flere lag sugende stoffer i, eller hvordan bærer jeg mig ad???
Som svar til Spørgsmål af Anita Pedersen
Ja jeg vil nok vælge flere…
Ja jeg vil nok vælge flere sugende lag - enten hampstof eller bambus. Og så en god fleece - malden mills skulle være det bedste der findes
selvfølgelig går de med trusser!?!
hvorfor skulle kvínder i tredjeverdenslande ikke gå med trusser?
der er hvis én der ikke har været meget udenfor det ganske danske land?
Hvad med bomuld
Hej Sikke nogle fede og smarte bind jeg er selv i gang med at strikke, men sidder så lige og tænker... kan jeg bruge bomulds garn frem for bambus???
Jeg glæder mig også til at kunne begynde at bruge dem, og når jeg nu bruger stof på lillepigen herhjemme er det jo et oplagt valg.Og ja alle kan være med her, både med pris osv.
Glædelig jul til jer herinde
Som svar til Hvad med bomuld af Lisbeth
Du kan sagtens benytte…
Du kan sagtens benytte bomuld. Men bambus skulle være mere absorberende end bomuld. Derfor valgte jeg bambus :)
Ihhhhh
Jeg bli'r mere og mere imponeret over dig for hver gang jeg er inde på din side; dine hygiejnebind er de fineste jeg nogensinde har set - og praktiske i farverne Jeg blev født i 1956, fik menstruation i 1969 og kan tydeligt huske "selerne" der holdt bindene med "lange haler" sådan cirka på plads - helt godt var det absolut ikke, men så kom der en skumgummistribe under bindende som skulle gøre dem selvsiddende - det var nærmest en revolution, men det var først da tapen kom under at de virkelig kunne blive siddende hvor de skulle. Din idé med trykknappen er smart; den skulle jo ikke kunne genere hvor den kommer til at sidde. Min mor og mormor fortalte om at de vaskede deres bind - bortset fra at de lagde en stribe vat øverst som de smed ud var min mening, men i dag kan jeg sagtens se fidusen; det sparer både miljøet og pengepungen for en hel del. God fornøjelse! Jeg er (heldigvis) ovre den tid hvor jeg selv har brug for bind :)
Som svar til Ihhhhh af Elisabeth Elsborg
tak for rosen :) det er…
tak for rosen :)
det er helt utroligt hvad der er sket de sidste 50 år på det område
Er netop gået i gang med et…
Er netop gået i gang med et kunstprojekt, hvor jeg vil strikke disse "bind", som jeg husker fra min mors vaskedage og selv, kun ganske kort - har anvendt.
Over-Oversize i papirgarn, det man anvender til stolesædeflet ;)
Som svar til Er netop gået i gang med et… af Elisabeth Wegger
Kvindeliv
Det har da også et link til fortiden at bruge papirgarn...Min mor var fra 1930, kom i puberteten under krigen og har fortalt, at de måtte bruge avispapir, som de forsøgte at blødgøre ved at krølle det. Ved ikke om det kom ind i de der bind med snore som ekstra sugemateriale, men sikke en måde at starte sit kvindeliv på
Som svar til Kvindeliv af Birthe
Ja det lyder ikke som en rar…
Ja det lyder ikke som en rar oplevelse :/
Jeg læser med stor interesse…
Jeg læser med stor interesse din blog med gode strikkefif......men at skulle til at vaske bind igen, nej. Jeg startede selv med hjemmelavede bind, der mer eller mindre rene hang på tørresnoren gemt mellem 2 par trusser, så man ikke skulle se dem (de mange klemmer røbede det). De var ubehagelige at have på og fyldte meget mellem benene. Jeg brugte også stofbleer til mine børn, og de var da hårde i våd tilstand. Det kan godt ske, at det er spild, men det er der så meget der er.
Er heldigvis også over…
Er heldigvis også over sidste udløbsdato, hvad menstruation angår, men emnet her vækker minder!
Da jeg købte de første bind (med hale og til bælte, og uden lækagebarriere), blev de udleverede i parfumeriafdelingen, diskret emballerede i en brun papirspose.
De uundgåelige pletter blev klaret ved at lægge trusserne i saltvand inden vask.
Fra min mormor har jeg opskrifter på både syede og strikkede bind. For at få mest muligt sug i de strikkede er de ribbede i enderne og patentstrikkede på midterstykket.
Tack för ditt fina mönster!
Jag har stickat några nu, i mjukt bomullsgarn, och fyllt med några lager trikå i bomull. Mina är bruna, och fleecen jag använder är camouflagefärgad. Det blir fint och bra! Jag gjorde några av dem i resår, 1 rät och 1 avig maska. Det blev smidigare då.
Som svar til Tack för ditt fina mönster! af Annika alstrup
Fin ide med rib og patent -…
Fin ide med rib og patent - det må give lidt mere til sugefronten :)
Tak for en fin opskrift, som…
Tak for en fin opskrift, som jeg har tænkt mig at afprøve, men jeg har lige et spørgsmål: hvordan har du vendt fleecen? Jeg tænker på, om det er ret- eller vrangsiden, der vender mod trusserne.
Som svar til Tak for en fin opskrift, som… af Christina
Hej Christina
Den var vist ret ens på to sider så vidt jeg husker, så jeg ved ikke, hvilken vej jeg vendte den.
jeg er total nybegynder ud i…
jeg er total nybegynder ud i strikkekunstens verden, men min mor er super dygtig. Der kommer snart et lille nyt medlem til vores familie også tænkte jeg om man mon ikke også kunne strikke en ble. Noget du har erfarring med?
Som svar til jeg er total nybegynder ud i… af iben
ingen erfaring herfra :) dog…
ingen erfaring herfra :) dog strikker jeg masser af blebusker til at komme uden på en stofble :)
Tak
Jeg har selv lige syet et stofbind, som en del af min uddannelse. Jeg har tilladt mig at linke til denne side fra min blog, da det er en fed alternativ metode til at sy dem ;) Vil helt klart afprøve, så snart jeg kan.
Hyggelige hilsener
Stine
Som svar til Tak af Stine
Tak for hilsnen. Du er…
Tak for hilsnen. Du er selvfølgelig altid velkommen til at linke :)
SUPER ide, i stedet for, at…
SUPER ide, i stedet for, at belaste huden med trusseindlæg hver
eneste dag, som mange gør, efter overgangsalder, hvor nys eller hoste kan give lidt lækage.
den har jeg taget til mig.
Kunne det være en ide at…
Kunne det være en ide at skifte knappen ud med noget velcro, tænker en knap ikke er så rar hvis man cykler !
Som svar til Kunne det være en ide at… af Camilla
Umiddelbart tror jeg ikke at…
Umiddelbart tror jeg ikke at det mærkes igennem. Det er jo samme system som benyttes til stofbind :)
købe et par strikkede bind
kan jeg købe 2 af dine hjemmestrikkede bind og købe en opskrift til min email og hvad koster disse?
mvh Heidi
Som svar til købe et par strikkede bind af Heidi
Opskriften er gratis og…
Opskriften er gratis og ligger her www.paapinden.dk/strikkeopskrift/hygiejnebind-by-paapindendk
Jeg sælger ikke færdigstrikkede bind :)
Tilføj kommentar