En af de mest irriterende ting ved glatstrik, må nok være dets evne til at rulle i kanterne.
Rullekant i top og bund
På grund af maskernes natur ruller den nederste kant op ad, så vrangsiden kommer frem. Det er ikke til at stoppe, medmindre man som for eksempel på en trøje strikker en ribkant af enkeltrib eller dobbeltrib som begyndelse. På en strikkeprøve vil jeg dog anbefale en kant af retriller, da ribben trækker arbejdet sammen og dermed får en markant anderledes maskefasthed end det glatstrikkede stykke.
Man kan jo selvfølgelig blot vælge, at benytte rulningen til en fordel, og anse det som en del af designet. For eksempel anvendes rullekanten her på pathatten. Så skal man blot huske at strikke et par ekstra centimeter, da rullekanten hurtigt snupper et par centimeter i længden.
Rullekant i siderne
Som om rullekanten i top og bund ikke var nok, så ruller siderne på glatstrik så kraftigt bagom, at du nærmest ender med en pølse af strik, hvis du ikke gør noget for at forhindre det. Så et halstørklæde i glatstrik kan I nok forstå - det duer bare ikke. Strikker du rundt eller skal arbejdet sys sammen efter aflukning, har dette dog ingen betydning.
Fordele og ulemper ved rullekanten
Kanten ruller meget og er derfor ikke så anvendelig, hvis strikketøjet skal fremstå med flad kant, som fx på et halstørklæde.
Den er dog god til sammensyning med madrassting.
Sådan strikkes rullekanten
Alle masker, inklusiv kantmaskerne (første og sidste maske på pinden), strikkes ret på retsiden og vrang på vrangsiden.
Tilføj kommentar