Gå til hovedindhold

Timeglashæle og timeglashæle

Indsendt af KnittingDane ,

I et kort øjeblik blev forvirringen total...

Jeg har just skrevet en ny artikel om, hvordan du kan strikke en timeglashæl. Efter at have skrevet artiklen kom jeg dog i tvivl om, hvorvidt min hæl nu egentlig også hed en timeglashæl, eller om jeg havde fejlnavngivet den. Min hæl er strikket efter en teknik, der på engelsk kaldes:short row heel with wrap&turn (direkte oversat: venderækkehæl med fold om og vend metoden).

Timeglashæle

Forvirringen kom sig af at jeg hørte et lille pip fra en som strikkede sine timeglashæle vitterligt som et timeglas, og så først efterfølgende lukkede siderne efter at sokken var færdig. Det logiske billede af et timeglas i mit hovede fik mig overbevist om, at det jo måtte være den oprindelige timeglashæl. Jeg ændrede derfor min hæl, til at hedde venderækkehæl, som jo svarer til den direkte oversættelse fra engelsk.

Forvirringen bliver total, da en nagende tvivl fik mig til at grave dybere ned i emnet. Det går jo ikke, at jeg fejlnavngiver de mest basale teknikker her på siden, så graves måtte der. Vi kan jo lige så godt benytte os af de gode gamle danske ord, hvis de allerede er her.

Jeg har nu fundet min bedstemors gamle strikkeopskrifter frem, som hun købte, da hun fik børn i 1950'erne. Her er timeglashælen ikke navngivet, men samme type hæl (set udfra billedet) er beskrevet som strikket i en arbejdsgang. Dog benyttes en anden teknik end "fold om og vend metoden", som jeg benytter. Meget kort fortalt foldes der ikke om næste maske, men i stedet tages en lænke op mellem maskerne, som strikkes sammen med masken, når der vendes.

I en bog fra 1970'erne fra min mor, fandt jeg betegnelsen timeglashæl. Her anvendes næsten samme teknik som i hæftet fra 1950'erne. På nettet har jeg dog fundet et hav af forskellige beskrivelser/teknikker, der alle betegnes som en timeglashæl. Blandt andet fandt jeg en timeglashæl beskrevet med omslag, ikke om masken, men pinden.

Så ergo er en timeglashæl ikke blot en timeglashæl.

Alt i alt er min konklusion indtil videre, at betegnelsen timeglashæl blot fortæller, at der først tages ind og derefter tages ud - som formen af et timeglas. Hælens færdige form bliver den samme - uafhængigt af teknikken. Ergo kommer min beskrivelse nu til at hedde timeglashæl med fold om og vend metoden.

De teknikker til timeglashæl jeg er stødt på flest gange er følgende:

  • Timeglashæl med lænkeudtagning
  • Timeglashæl med fold om og vend metoden (short row heel with w&t)
  • Timeglashæl med omslag (short row heel with yo)

Håber ikke, at jeg med dette indlæg blot har forvirret jer endnu mere end jeg selv var i forvejen...

Kommentarer

Tilføj kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.