Vil du lære at slå masker op til dit strikketøj, er du kommet til det rigtige sted. Herunder finder du en lang række forskellige opslagstyper. Hvis du er nybegynder vil jeg anbefale, at du begynder med det almindelige krydsopslag.
Opslag
Opslag med restgarn
Denne form for opslag benyttes, når man skal have et usynligt opslag, hvorfra der kan strikkes i begge retninger. Det er for eksempel et rigtig godt opslag til at slå masker op under armen, når du strikker en trøje oppefra og ned. Hermed er maskerne…
Se mere
Opslag med hestetømme
Dette opslag giver en dekorativ begyndelse på dit strikketøj. Det passer perfekt til for eksempel tæpper. Hestetømmeopslaget kan kombineres med Hestetømmekant og Aflukning med hestetømme.
Se mere
Tofarvet krydsopslag
Det tofarvede krydsopslag giver en rigtig flot begyndelse på dit arbejde, og så er det ganske simpelt at mestre, hvis du blot kender til det almindeligt krydsopslag. For at lave et tofarvet krydsopslag skal du nemlig blot slå op, som ved det almindeligt…
Se mere
Drejet krydsopslag
Dette opslag minder lidt om det almindelige krydsopslag, da garnet holdes over fingrene på samme vis. Du vil også her få brug for en hale af garn, som er lang nok til at slå det ønskede antal masker op. Fordelen ved dette opslag frem for det almindelige…
Se mere
Italiensk opslag
Dette opslag giver et rigtig flot resultat til enkeltrib og patentstrik. Opslaget kan også anvendes til tofarvet patent, så strikker du patent, er det bestemt værd at lære.
Se mere
Judy Becker's magiske opslag
Dette opslag er fantastisk til for eksempel strømper strikket fra tåen op på en rundpind. På billedet her kan du se opslaget, som det ser ud efter at der er strikket en omgang ret.
Se mere
Picotopslag
Et opslag med takker. Picotopslaget kan fint kombineres med en picotkant og picotaflukning.
Se mere
Luftmaskeopslag
Luftmaskeopslag er et usynligt/midlertidigt opslag, der laves på luftmasker. Der hækles en række luftmasker - gerne ti stykker mere end der skal slås masker op. Jeg plejer at hækle luftmaskerne i bomuldsgarn lidt tykkere end det garn, der skal strikkes…
Se mere
Kabelopslag til enkeltrib
Dette er et fint opslag til enkeltrib. Maskerne går helt ned til kanten, som derved får en næsten afrundet kant. Der er ingen forskel på ret- og vrangside, hvilket er endnu en fordel, for eksempel ved ærmekanter. En ulempe kan være, at det er en del…
Se mere
Kabelopslag
Kabelopslag laves næsten ligesom strikkeopslag, men kabelopslaget giver et mere elastisk resultat. Bind en løbeknude (første maske) og sæt på venstre pind. Strik en retmaske gennem knuden, men lad knuden sidde på pinden. Den nye maske føres drejet over…
Se mere
Ottetalsopslag
Ottetalsopslag er et usynligt opslag, som kan anvendes, hvis du har brug for at kunne strikke i begge retninger fra et opslag. Dette er nok den nemmeste metode til at lave et usynligt opslag på, som jeg til dato er stødt på. Den vises bedst med billeder…
Se mere
Løkkeopslag
Dette opslag kan anvendes til at slå nye masker op i forlængelse af dit arbejde, men det kan også benyttes som udtagning midt i arbejdet, som for eksempel ved raglanudtagninger. I denne sammenhæng kaldes den en løkkeudtagning. Løkkeopslag bagom En…
Se mere
Strikkeopslag
Strikkeopslag er, som navnet siger, et strikket opslag. Bind en løbeknude (første maske) og sæt på venstre pind. Strik en retmaske gennem knuden, men lad knuden sidde på pinden. Den nye maske føres drejet over på venstre pind og der er nu to masker. Så…
Se mere
Almindeligt krydsopslag
Krydsopslag er så vidt jeg ved det mest almindelige opslag i Danmark. Som oftest skrives der ikke krydsopslag i en strikkeopskrift, men blot opslag. Ved dette opslag er det vigtigt at finde ud af, hvor lang garnenden skal være inden man går i gang, så…
Se mere